Vigilenţă la supravegherea Bacalaureatului
Vigilenţă la supravegherea Bacalaureatului

Subiecte neașteptate la prima probă scrisă a bacalaureatului, cea la limba și literatura română. Cei mai mulți absolvenți de liceu se așteptau ca la subiectul în care trebuia să încadreze un text într-o specie literară să aibă de rezolvat o cerință legată de poezie sau nuvelă, și , în schimb, le-a picat poezia, indiferent de profil.
Mulți elevi din Buzău au fost surprinşi de subiecte, deoarece s-au pregătit pentru roman.
Iată aici subiectele pe care le-au avut de rezolvat absolvenții de liceu la prima probă scrisă a bacalaureatului:
SUBIECTE BAC 2013 ROMÂNĂ – pentru profilul Uman – filieră teoretică, şi profilul Pedagogic – filieră vocaţională
Subiectul nr. 1 de la profilul Uman a fost un text la prima vedere din „Accidentul”, de Mihail Sebastian. Elevii au avut de dat răspunsuri la nouă subpuncte.
La subiectul nr.2 elevii au avut de argumentat, în 15 – 30 de rânduri, importanţa unui jurnal în viaţa unui adolescent.
Pentru subiectul al treilea au trebuit să scrie despre tema şi viziunea într-o poezie aparţinând simbolismului
SUBIECTE BAC 2013 ROMÂNĂ – pentru profilurile REAL, TEHNOLOGIC şi Filieră VOCAŢIONALĂ – toate profilurile, cu excepţia celui pedagogic
Elevii au primit la subiectul 1 un text la prima vedere din „Scrinul negru” de George Călinescu. Subiectul a verificat cunoştinţele de vocabular, elevilor cerându-li-se să găsească sinonimele la cuvintele „mormane” şi ”uzate”. De asemenea, li s-a cerut să facă o expresie cu cuvântul „umăr”.
La subiectul 2, elevii au avut un text în care să argumenteze, în 300 de cuvinte, despre „alegerea unui model în viaţă”.
La subiectul 3, elevii de la profilul real au primit o poezie, la alegere, din lirica lui Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu (un eseu până la 3000 de cuvinte).

Așadar, subiecte surprinzătoare care se pot traduce printr-un nou dezastru la bacalaureat. Aceasta cu atât mai mult cu cât inclusiv profesorii sunt de părere că subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii de la Real au fost mai dificile decât cele pentru absolvenții de Uman, cu mai multe ore de română studiate.
În județul Buzău, nici un candidat nu a fost dat afară din examen pentru că ar fi încercat să copieze. Testarea a fost susținută de 3187 de absolvenți de liceu cu 426 de candidați care au proba recunoscută din sesiunile anterioare, în timp ce 135 de tineri care s-au înscris la examen au absentat din motive doar de ei cunoscute.
Un singur caz special s-a înregistrat la această primă probă scrisă a bacalaureatului. Este vorba despre o absolventă de liceu care s-a aflat în imposibilitatea de a scrie cu mâna ei subiectele. În aceste condiții, absolventa a dat singură examenul într-o sală de clasă, supravegheată de doi asistenți, dintre care unul a scris ceea ce i-a dictat absolventa.

C.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.