Ședință cu scântei, joi, la Consiliul Județean Buzău. Președintele Petre Emanoil Neagu s-a arătat deranjat de atitudinea aleșilor PNL care s-au abținut la vot în cazul proiectelor privind repartizarea sumelor defalcate din TVA pentru drumurile județene și la cel privind demararea procedurii de închidere a Centrului de Copii de la Beceni.

Neagu le-a transmis în plen liberalilor că este oarecum ciudat că tocmai ei, ca reprezentanți ai partidului de guvernământ, partid  care a reușit performanța adoptării unui buget fără nici un amendament nu înțeleg de ce s-a ajuns în această situație.

„Oricum vă mulțumesc pentru că cei care au aprobat bugetul fără nici un fel de amendament la nivel central și cei care reprezintă arcul guvernamental se abțin. Să știți că fiind un buget de austeritate anul ăsta, Parlamentul României prin proiectul aprobat de către Guvernul României, așa într-o poveste, din lipsă de bani, au tăiat banii la consiliile județene. Nu numai la consiliile unde sunt reprezentați ai Partidului Social-Democrat ci și la cele conduse de alte partide.  Mă refer aici la Partidul Național Liberal și Uniunea Democrată a Maghiarilor. Eu am avut o discuție pe tema asta la nivel central inclusiv cu domnul prim ministru al României chiar zilele trecute. Cred că nu m-am făcut eu bineînțeles și o să trebuiască să stau mai mult de vorbă cu doamnele și domnii consilieri ce înseamnă repartizarea asta pe drumurile județene. Probabil cei care aveți exercițiul mai multor mandate cred că ați înțeles foarte bine cum e cu repartizarea aceasta. Asta este viața”, a spus Neagu imediat după votul pe proiectul de hotărâre privind alocarea sumelor provenite din TVA pentru drumurile județene.

De asemenea, Neagu a explicat că de fiecare dată s-a întâmplat le fel indiferent cine a fost la conducerea Guvernului și a declarat că speră ca într-un final toți factorii politici să își dea mâna pentru a ridica județul.

„O să îi rog pe toți parlamentarii din arcul guvernamental, din opoziție toți cei care sunt în Parlament ca în momentul în care se aprobă bugetele să-și îndeplinească și rolul lor de trimiși ai cetățenilor din județele respective pentru că există o cutumă. Un parlamentar care iubește cetățenii indiferent de culoarea politică, poate face, cum au făcut și în alte județe, amendamente la bugetul național ca să poți să promovezi anumite proiecte. Din nefericire sincer vă spun ca și în anii precedenți că este aceeași poveste. În afară de declarații politice nu se face nimic. Probabil că suntem la început de mandat să ne fie o lecție pentru alții ani ca atunci când se va vota bugetul anul viitor probabil că toată lumea își va da mâna să facă ceva și pentru județ”, a precizat Petre Emanoil Neagu.

La rândul său, consilierul liberal Ionuț Iuga a dorit să explice votul aleșilor liberali care s-au abținut să voteze proiectul de hotărâre spunând că se așteptau la o prioritizare a investițiilor ce urmează a fi făcute pe drumurile județene.

„Așa cum ați spus la începutul mandatului de consilier județean că declarațiile politice să le lăsăm la sfârșitul ședinței  vreau să explicăm votul în ceea ce privește primul proiect de hotărâre legat de repartizarea pe drumuri județene. În comisii, la ambele proiecte noi ne am exprimat punctul de vedere semnat care justifică în primul rând, etapizat o prioritizare a drumurilor județene indiferent dacă acești bani cu siguranță se vor regăsi în buget”, a spus liberalul Ionuț Iuga.

În ceea ce privește proiectul închiderii centrului de copii de la Beceni, președintele CJ, Petre Emanoil Neagu a ținut să atragă atenția că Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului se confruntă cu mari probleme financiare tocmai din pricina faptului că autoritățile centrale nu asigură bugetul instituției conform legii.

„Avem probleme deosebite, dar deosebite, la bugetul de la Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copilului. Acum un an de exemplu, de la  Consiliul Județean a trebuit să suportăm anumite cheltuieli pe care nu le am mai recuperat niciodată pentru că cei care au condus ministerul niciodată au asigurat bugetul prin lege. Păi dacă tu, în loc să îmi dai 90 la sută cum scrie la lege, îmi dai doar 35 la sută de unde să luăm restul? Cu ce să îi ținem?  De asta vreau să vă spun ca de acum în colo, cine vine să vină cu argumente pentru că suntem sătui și noi si cetățenii de vorbe. Pentru că  degeaba ai proiecte frumoase la televizor dacă ai oprit finanțarea. Eu nu am văzut să vină un leu în plus la Consiliul Județean. În momentul asta nu funcționăm decât din proiectele din trecut Nu se întrevede nimic nou la orizont indiferent cine și ce zice suntem într-o situație foarte dificilă. Nimeni nu știe câți bani a cheltuit Consiliul Județean ca să putem să stopăm această pandemie. De declarațiile frumoase la televizor sunt sătul.  Dar nimeni nu a ridicat un deget”, a mai spus Neagu.

Nu în ultimul rând, președintele Consiliului Județean a atacat și problema conducerii administrative a județului Buzău care este uitat de guvernanți de săptămâni bune.

„Județul  Buzău, de o grămadă de timp nu poate fi condus din punct de vedere administrativ și politic. Nu avem prefect, nu avem subprefect, nu am cu cine lucra, nu am cu cine să colaborez. Restul este poezie! Dacă politicienii nu vor înțelege că trebuie făcut ceva și pentru cetățeni și trebuie să facă în mod special pentru aia care i-au trimis în Parlament, atunci nu o să facem nimic. Dar indiferent de culoare politică cetățenii ne vor întreba, pe bună dreptate, ce si cum. Eu nu sunt supărat dar lucrurile nu sunt în ordine și vreau să trag un semnal de alarma”, a mai spus Petre Emanoil Neagu.

În finalul ședinței Neagu i-a anunțat pe consilierii județeni că se vor întâlni din nou, pe 30 martie, pentru a împărți banii UAT-urilor din județ și a reiterat ideea că în ciuda bugetului de austeritate va încerca să fie un președinte pentru toți locuitori județului indiferent de culoarea politică a conducătorilor de unități administrativ teritoriale.

„Să anunțați către grupurile dumneavoastră politice că eu nu o să fac ca alții care au făcut povești la final de an să împart Buzăul pe culori politice. Să fie bine înțeles! Eu o să încerc să fiu președinte pentru toți locuitorii județului Buzău nu o să dau 3 lei la o comună care e galbenă, una albastră sau verde sau mai știu eu ce culoare deși aș putea că am văzut că asta este cutuma. Dar la noi cutuma este să reprezentăm toți cetățenii județului Buzău”, a încheiat Petre Emanoil Neagu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.