Proiecția ultimului film al regizorului Cristian Mungiu la Buzău a fost fără doar și poate un real succes dacă este să luăm în seamă numărul de spectatori pe care cele două proiecții ale ultimei pelicule românești premiate la Cannes a reușit să îl strângă în Sala Mare a Consiliului Județean Buzău. Buzoienii au fost cu atât mai mulțumiți cu cât la finalul primei proiecții și înainte de începerea celei de-a doua au putut sta de vorbă față în față atât cu regizorul Cristian Mungiu cât și cu doi dintre actorii care joacă în acest film, respectiv Diana Tapalagă și buzoianul Ionuț Ghinea. Cei trei au mulțumit la unison publicului buzoian care a reușit să își rupă mai bine de două ore pentru a urmări un film dificil, un film de artă care nu este la îndemâna oricui dar care strânge din ce în ce mai multă lume chiar și la proiecțiile din România.
„Suntem foarte mulțumiți că am reușit să avem multe proiecții în România cu discuții cu publicul după film iar uneori am avut niște reacții analitice foarte detaliate și am constatat că există multe comunități unde publicul își dorește să vii să discuți cu el după film pentru că genul de cinema pe care îl facem noi nu poartă direct concluziile poveștii. Am avut reacții foarte bune de la oameni mai mult sau mai puțin religioși iar cel mai bun comentariu pentru noi este că oamenilor li se pare ceva foarte realist, aproape un documentar și li se pare că e ceva de învățat, ceea ce pentru noi este un beneficiu colateral al filmului pe care l-am făcut”, a declarat regizorul Cristian Mungiu.
Mungiu a explicat că filmul se bucură de un real succes în ciuda faptului că România nu mai dispune de o rețea de cinematografe asemenea altor țări europene iar câștigul este cu atât mai mare atunci când oamenii vin să vizioneze un film atât de dificil cum este „După dealuri”:„Am reușit să avem aproape 50.000 de oameni care au venit să vadă filmul ăsta care pentru noi înseamnă foarte mult. Nu uitați că la noi s-au pierdut sălile de cinema și odată cu ele și obiceiul de a vedea un film. Acesta este un fel de film de artă, mai dificil și nu un film de vizionat pentru relaxare de tip multiplex. În clipa în care s-au pierdut sălile s-a pierdut și obiceiul de a vedea astfel de filme. Aici este vorba de a vedea cinematograful ca un fel de mediu care îți pune niște întrebări și te ajută să îți clarifici niște valori. Nu îmi doresc ca spectatorii să plece cu un mesaj ci mi-aș dori mai mult să plece cu niște întrebări pentru că e un gen de cinema care nu dă răspunsuri. Rostul cinematografului este să te emoționeze, să îți dea o stare cât ești acolo astfel încât să îți dea senzația că povestea vine din realitatea imediată. Nu este foarte ușor în Romania să transmiți un mesaj așa de complicat pentru că ține de obișnuința de a recepta filme iar noi asta încercăm să facem pentru că sperăm ca dacă o să existe o practică, o educație și dacă se va investi în cultură în țara asta va exista și un progres.”
În final, Cristian Mungiu a precizat că succesul înregistrat de „După dealuri” în plan extern este dovada vie că cinematografia românească a atins una din cele mai mari cote din ultimii ani iar acest lucru se poate constata tocmai prin numărul de țări în care sunt distribuite aceste filme.
„Filmele pe care le facem în acești ultimi ani sunt un real succes pentru că sunt distribuite în atât de multe țări. Gândiți-vă câte produse exportă România la nivel de 40-50 de țări”, a încheiat regizorul Cristian Mungiu.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.