850 de oameni vor lucra în Capitala României ca voluntari din partea UEFA, până la finalul lunii iunie. Cea mai mare parte dintre ei au început s-o facă de la jumătatea lui mai, iar vreo câțiva au chiar un an vechime în sediul construit temporar în incinta Arenei Naționale. Pandemia era gata-gata să pună capăt visurilor acestor oameni, iar când zic visuri nu mă refer decât la cele strict legate de organizarea turneului final al EURO 2020. În cele din urmă fotbalul s-a reîntors printre oameni, iar fericiții câștigători ai tombolei organizate pentru ocuparea celor 12 mii de locuri abia așteaptă fluierul de început al meciului dintre Austria și Macedonia de Nord.

Voluntari din toată țara s-au înscris la sesiunea de preselecție din vara lui 2019, vreo trei mii la număr. Au fost selectați un pic peste o mie, iar anul pandemic a mai pieptănat și el cifra finală cu vreo două sute de unități. Un avantaj pentru organizatori a fost faptul că și numărul de fani se reduce cu 75%, că una era să lucreze 850 de oameni cu cinzeci și ceva de mii de posesori de bilete, alta e cu doar 12-13.000!

Doi dintre “team leader”-ii de la departamentul ce răspunde de spectatori sunt buzoieni de-ai noștri. Unul e colegul Vali Mocanu, un nume familiar în presa sportivă locală (însă cu ani buni printre granzii de la Sportul Românesc, Sport XXI, ProSport sau Gazetă) și ne-am fi așteptat ca el să fie acreditat acolo ca ziarist. Celălalt e Florin Duță, un tânăr de 28 de ani, născut în Rm. Sărat, dar adaptat deja la aerul de București încă de pe vremea studenției, de prin 2012. (Da, anul în care se prevestea sfârșitul lumii, aud voci din spatele meu…) Băieții noștri vor avea în subordine două plutoane de alți voluntari care vor ajuta la defluirea grupurilor mari de oameni ce se vor afla la intrările pe stadion, vor preîntâmpina/ajuta în situații de genul lost&found obiecte/persoane, vor avea grijă să fie respectate regulile de distanțare fizică de la chioșcuri ori toalete, vor ajuta suporterii să-și identifice și să-și ocupe locurile de pe biletele de acces în stadion. „Pare simplu, dar emoțiile sunt mari. Nu au mai fost evenimente sportive de o asemenea amploare în Romania, iar noi trebuie să învățam tot protocolul în mai puțin de o lună. Primul meci va fi și cel care ne va testa cel mai mult din punct de vedere fizic și emoțional, toți vrem să iasă bine totul, perfect ar fi ideal, iar impresiile și amintirile cu care suporterii vor rămâne după fiecare dintre meciuri să fie unele de neuitat. Noi încercăm să contribuim cu partea noastră pro-activă și de serviciu în slujba spectatorului, nu de protagoniști, ci de prim punct de sprijin pentru cel ce are o nelămurire, trece printr-o situație neprevăzută sau, pur și simplu, are nevoie de un sfat. Poate fi vorba de locul unde să-și lase rucsacul prea mare, despre mijloacele de transport în comun cu care să facă drumul stadion-hotel ori nu știe să își găsească sectorul, rândul, scaunul”, ne-a declarat Florin. În timp ce Vali îl încuraja să vorbească și să dezvăluie parte din munca pe care cei doi o vor presta până în 29 iunie, la finalul meciului din optimea găzduită la București.

Ceilalți trei băieți implicați că voluntari la București sunt Ștefăniță Dănilă, Sebastian Dragomir și Vali Iordache, colegi și prieteni cu Florin, eroul acestui articol, iar pozele trimise de ei sunt sugestive pentru atmosfera frumoasă din jurul Europeanului găzduit în parte și de țara noastră. Bravo, suntem mândri de voi!

Giorgio Ivan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.