Zeci de scriitori din județ au luat parte joi, 10 iunie, la festivitatea de premiere a celei de a XII-a ediții a concursului „Primăvara Poeților” organizat de Biblioteca Județeană „V. Voiculescu” Buzău. Evenimentul a fost găzduit în una din sălile Happy Cinema din incinta Galleria Mall. În cadrul manifestării a avut loc și lansarea volumului de versuri „Carte de dor”, semnat de regizorul Nicolae Cabel.

Festivitatea a debutat prin înmânarea premiilor celor șase câștigători ai concursului „Primăvara Poeților”, concurs care la ediția aceasta a reunit un număr de 38 de volume publicate în 2019 și 2020. Premiile au fost oferite de Consiliul Județean, fiind înmânate de președintele Petre Emanoil Neagu. Juriul concursului a fost format din scriitorii Titi Damian și Daniela Șontică, alături de directorul Bibliotecii Județene „V. Voiculescu”, Sorin Burlacu.

Premiile pentru volumele publicate în 2019 au revenit următorilor:

  • Nicolai Tăicuțu pentru cel mai bun volum („Vitregii suportabile”) la categoria Membri ai Uniunii Scriitorilor”;
  • Mihaela Roxana Boboc pentru cel mai bun volum („Terapia ploii de chihlimbar”) la categoria Nemembri ai Uniunii Scriitorilor;
  • Victoria-Maria Pripon pentru cel mai bun volum („Orașul cuvintelor”) la categoria Debut.

De asemenea, pentru volumele publicate în 2020, câștigători au fost:

  • Tudor Cicu – pentru cel mai bun volum („Nu ești în povestea aceasta”) la categoria Membri ai Uniunii Scriitorilor”;
  • Mariana Cabel – pentru pentru cel mai bun volum („Dincolo de neguri”) la categoria Nemembri ai Uniunii Scriitorilor
  • Laura Cozma – pentru cel mai bun volum („Lama dulce a timpului”) la categoria Debut.

„Sunt fericit că sunt astăzi alături de dumneavoastră, pentru că acest eveniment îmi dă speranța că va fi o continuitate. Cea mai mare bogăție nu este cea materială, ci cea spirituală, iar dumneavoastră, scriitorii, faceți ca în vremurile acestea tulburi să transmiteți mai departe, noii generații, că nu este totul o societate de consum și o globalizare. Important este să ne iubim aproapele, locurile în care ne-am născut, să ne aducem aminte de lucrurile simple, de firul ierbii, de suflet… Poate prin dumneavoastră și prin acest concurs, Primăvara Poeților, începe și primăvara din sufletele noastre”, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

A urmat lansarea volumului „Carte de dor” a buzoianului Nicolae Cabel, discipol al celebrului Victor Iliu (regizorul clasicei ecranizări „Moara cu noroc”, una dintre primele pelicule românești nominalizate la marele premiu Palme d’Or din cadrul Festivalului de Film de la Cannes din 1957). Volumul este o evocare a „unei experiențe personale dureroase” determinată de pierderea soției autorului. Despre volum au vorbit în termeni elogioși prof. Ionel Banu, scriitorul Dumitru Ion Dincă și publicistul Ionel Stănuță, ocazie cu care au fost evocate amintiri emoționante care îi leagă de autor: stația de amplificare a Buzăului din anii 60,  Cenaclul Literar „Alexandru Sahia” sau „comis-voiajorul” orașului, „Papa Hem”, care la începutul anilor 60 le aducea reviste culturale și volumele marilor scriitori străini înainte ca acestea să ajungă în librării.

„Nu mă așteptam să fac lansarea acestei cărți aici… Vinovat este directorul Bibliotecii, Sorin Burlacu, pe care nu am putut să îl refuz. Sunt mai mult decât emoționat. Doamna mea, care nu mai este, s-a simțit foarte bine aici la Buzău și iată că lansez cartea aici în ziua de Înălțare a Domnului”, a declarat regizorul Nicolae Cabel.

În încheierea evenimentului, atât scriitorii premiați, cât și ceilalți concurenți au recitat din creația proprie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.