Violenţa în familie, un subiect care dă frisoane autorităţilor responsabile de soarta victimelor acestui fenomen. În judeţul Buzău, nu există un centru în care să fie adăpostite victimele violenţei domestice şi nu sunt nici şanse ca o astfel de unitate să devină funcţională, în viitorul apropiat.

Până anul trecut, cazurile de violenţă în familie erau în sarcina Direcţiilor de Asistenţă Socială din cadrul primăriilor, Acum, situaţiile de această natură fiind în ograda Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Dacă la început, conducerea instituţiei spera să poată realiza cât de curând un centru în care să fie adăpostite victimele acestui fenomen, acum, aceeaşi conducere a DGASPC ridică din umeri. Un centru în care să se poată adăposti de mâna soţilor, de pumnii şi picioarele bărbaţilor care ajung să-şi rănească soţiile şi copiii este doar un vis, în acest moment aproape imposibil de realizat.

”Încercăm să aplicăm pentru un proiect care presupune înființarea unui centru în care să se adăpostească victime ale violenței domestice însă până în acest moment nu există nici o linie de finanțare. Nu a fost găsită încă o locație, acest lucru se va face după ce se vor găsi banii necesari.  Este nevoie de un astfel de centru, pentru că până acum s-a apelat la Fundația Sfântul Sava. Cele mai dificile cazuri le-am internat în centrul maternal” a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Buzău, Roxana Kovacs.

La Buzău, singurul așezământ în care pot fi adăpostite victimele violenței domestice este cel care aparțien Fundației Sfântul Sava. Potrivit preotului Mihail Milea, chiar zilele trecute, o femeie, victima propriului soţ, a cerut sprijinul specialiştilor de aici. Odată adăpostite în acest centru, victimele violenţei domestice primesc consiliere şi tot ce au nevoie însă doar pentru câteva săptămâni. După acest interval, persoanele bătute şi izgonite din casă, în special de soţi, trebuie să se descurce cum pot

”Mulți nu au curaj să vină să spună cu ce se confruntă. Există teama aceasta, de răzbunare din partea soțului. În general îi ținem acolo câteva săptămâni, timp în care încercăm să-i împăcăm. Femeile cu copii ajung la noi bătute de soți, pe fondul consumului de alcool, în special, sau pe fondul săraciei. Ele sunt conciliate, ajutate chiar și material, când este cazul. Avem o echipă de voluntari complexă-psiholog, duhovnic, sociolog-și încercăm să aplanăm toate aceste discuții pentru a le asigura copiilor un mediu cât mai natural. Din păcate, fiind singurul centru nu pot sta mai mult de câteva săptămâni”, a declarat preotul Mihail Milea.

Un fapt mai puțin cunoscut este acela că si bărbații pot cădea victime ale violenței domestice și ale abuzului, însă puțini ar recunoaște asta. ”Am avut un caz când un soț a fost bătut de soția sa, mare consumatoare de alcool și a fost dat afară. Orice caz este un caz grav în felul lui, în momentul în care scoți afară la miezul noptii un copil, doi, trei fără un adapost, în frig și ploaie reprezintă un caz grav”, a adăugat preotul Mihail Milea.

Şi totuşi, fenomentul violenţei domestice de care autorităţile centrale vorbesc cu îngrijorare, numărul victimelor crescând alarmant anul acesta, este departe de a fi cel regăsit în statisticile responsabililor. Autorităţile de la Buzău dar şi din ţară recunosc că numărul celor care au curajul să depună o plângere la Poliţie şi să ceară ajutorul este mult mai mic în raport cu numărul real al celor care ajung să fie bătuţi şi izgoniţi din case de propriile familii.

 Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.