Constantin IONESCU

Uniunea Asociațiilor de Proprietari Buzău a solicitat ,,Ligii Naționale Habitat” a asociațiilor de proprietari din România, adoptarea unei poziții comună la nivel național, care să fie înaintată Guvernului României, cu privire la noua lege a medierii. UAP Buzău solicită practic să se stabilească dacă informarea cu privire la mediere, care devine obligatorie din luna februarie a acestui an, este sau nu taxabilă.
„ În acest moment, există informații contradictorii referitoare la plata ședinței de informare a parților cu privire la mediere, cu toate ca legea nu prevede plata pentru aceasta etapă” se arată în comunicatul trimis de Uniunea Asociațiilor de Proprietari.
În cazul în care informarea de mediere s-ar face contra cost ar aduce atingere liberului acces la justiție consideră UAP Buzău . Astfel, în cazul celor ce nu își permit să plătească o nouă procedură prealabilă obligatorie, legea trebuia să prevadă o soluție GRATUITA (spre exemplu, “mediatorul din oficiu”) pentru proprietari și asociațiile de proprietari.
„Considerăm ca o obligație legală care reprezintă o etapă premergătoare accesului la justiție nu poate fi taxată. Ca atare, informarea parților cu privire la mediere este gratuită prin definiție.
„Fiind o obligație stipulată de lege, nu se poate pune problema de a taxa parțile pentru aceste ședințe de informare și pentru eliberarea procesului verbal. Cei care susțin posibilitatea de a taxa părțile pentru ședința de informare cu privire la mediere ignoră cu bună știință faptul ca marea majoritate a celor ce apelează la justiție au o situație financiară precară și că fiecare taxă în plus va reduce liberul acces la justiție și va împovăra și mai mult cetățeanul”, se arată în comunicatul semnat de vicepreședintele UAP Buzău, Constantin Ionescu.
Prin urmare, UAP Buzău solicită de urgență precizarea clară și fără echivoc a caracterului GRATUIT al ședințelor pentru informarea cu privire la mediere pentru asociațiile de proprietari și proprietarii din cadrul asociațiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.