Nou-născuții buzoieni nu tolerează noul vaccin administrat, imediat după naștere, împotriva tuberculozei. Serul, importat din Danemarca după ce Institutul Cantacuzino și-a suspendat producția, a dat reacții adverse la mai mulți bebeluși. Medicii buzoieni se confruntă deja cu astfel de probleme și au în supraveghere trei bebeluși care au început să se simtă rău după ce au primit vaccinul, în primele zile de viață. Și în țară situația este asemănătoare după ce mai mulți nou-născuți au avut probleme după administrarea serului european.
„Pot apărea diverse reacții și, pentru vaccinul BCG importat din Danemarca, se descrie o tumefiere de noduli situați la nivelul axilei ce apar în decurs de 2-4 luni de la vaccinare. Acești noduli pot regresa spontan sau, rareori, pot perfora și să supureze”, a declarat directorul Direcției de Sănătate Publică Buzău, medicul Venera Acsinte.
La Buzău, trei nou-născuți au dat bătăi de cap medicilor după ce le-a fost administrat vaccinul împotriva tuberculozei. Într-unul din cazuri chiar a fost nevoie de internarea bebelușului pentru a putea fi ținut sub supraveghere.
„Doi dintre aceștia au prezentat o adenopatie la nivelul axilei și nu au necesitat tratament pentru ca reacția post-vaccinală să se remită. Pentru altul însă, care a prezentat un nodul localizat la nivelul gâtului, a fost nevoie de internare”, a declarat Venera Acsinte, directorul Direcției de Sănătate Publică Buzău.
Autorităţile sanitare încearcă să-i liniștească pe părinți și spun că astfel de reacţii nu pun în pericol viaţa bebeluşilor. Totuşi, există cazuri când pentru a scăpa de nodulii apăruți în urma vaccinării, nou-născuții trebuie să urmeze tratamente cu antibiotice cel puţin 6 luni, iar acest lucru le poate afecta într-o mare măsură ficatul.
C.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.