Primăria municipiului Buzău și Consiliul Local Municipal  admit că nu a respectat întocmai legile în vigoare când a propus și aprobat Hotărârea prin care sunt majorate impozitele buzoienilor cu procente de 50, 300 și 500 la sută. În urma solicitării liberalilor buzoieni ca Instituția Prefectului să verifice legalitatea hotărârii adoptate în ultima lună din an între reprezentanții Primăriei și Instituția Prefectului a demarat un dialog în care  municipalitatea recunoaște că este necesară modificarea hotărârii adoptate în luna decembrie.

Astfel, senatorul liberal Vlad Pufu a prezentat într-o conferință de presă răspunsurile reprezentanților Primăriei către Prefectură. Culmea, reprezentanții municipalității recunosc că au încălcat legea și spun că au făcut asta pentru că în lege nu există o sancțiune pentru nerespectarea celor 30 de zile de dezbatere publică drept pentru care au considerat că este vorba doar despre o recomandare.

O să luăm articol cu articol și, spunem noi, această corespondență prin care Primăria își justifică hotărârea din decembrie este plină de surprize.

… răspunzând solicitărilor noastre vă informăm că anunțul referitor la proiectul de hotărâre caracter normativ privind stabilirea la nivelul județului Buzău municipiului Buzău a impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal 2021 a fost publicat pe site-ul Primăriei și afișat la avizierul primăriei la data de 3 dec 2020.

Vă spun mai jos și ce prevede legea:

Potrivit prevederilor articolului 7 din aliniatul 2 privind transparența decizională republicată anunțul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunoștința publicului în condițiile alineatului 1 cu cel puțin 30 de zile lucrătoare înainte de supunerea spre avizare către autoritățile publice.

Așa spune legea si iată cum o interpretează domnii de la Primărie:

parcurgând textul întregii legi numărul 52/2003 privind transparența decizională republicată se observă că nerespectarea acestui termen nu este sancționată ceea ce înseamnă că termenul de 30 de zile lucrătoare are natura juridică a unui termen de recomandare-adică cu alte cuvinte noi putem respecta sau nu putem respecta doar pentru faptul că legiuitorul nu a prevăzut, probabil dintr-o scăpare, o sancțiune pentru respectarea unor termene.

Eu vă spun că cu această ocazie ne-au dat si o idee și o să propun un amendament la această lege. În calitatea mea de senator de Buzău astfel încât nerespectarea acestor termene care prevăd bugetele oamenilor în speță bugetele buzoienilor să fie respectate întocmai și dacă nu o să existe și sancțiuni. Pot să mă sfătuiesc cu juriștii noștri în detaliu vizavi de acest amendament să mergem mai departe”, a spus senatorul Vlad Pufu.

Șirul neregulilor nu se oprește aici. Potrivit senatorului liberal Vlad Pufu, din corespondența purtată între reprezentanții municipalității și cei ai Prefecturii, se pot observa și alte confuzii despre care liberalul nu poate preciza dacă sunt izvorâte din neștiință sau sunt voit interpretate așa.

Mai spune domnul primar răspunzând acestor observații –menționăm că nu există neconcordanțe între referatul de aprobare și conținutul actului administrativ care face obiectul discuției. Totodată, nu este o neconcordanță între faptul că s-a precizat că impozitele și taxele locale rămân la nivelul anului 2020 și nu la nivelul anului 2019 cum din eroare a fost menționat, pe de o parte și faptul că prin hotărârea numărul 271 din 22-12-2020 privind stabilirea la nivelul municipiului Buzău a impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal 2021 nu reies majorări ale impozitelor stabilite pentru anul 2021. Astfel, valoarea impozabilă se menține la nivelul anului 2020 fiind doar indexată cu 3,8 la sută rata inflației.

Și aici este o confuzie crasă între valoarea impozabilă și impozit. Nu știu dacă este făcută cu neștiință sau cu bună știință asta urmează să vedem”, a mai spus senatorul liberal.

În final, senatorul liberal Vlad Pufu a declarat că faptul că Primăria și-a recunoscut parțial greșeala, reprezintă o primă victorie în demersul liberalilor buzoieni dar admite că noul proiect de modificare a hotărârii CLM din decembrie nu aduce decât anumite modificări de formă iar buzoienii vor fi obligați să plătească în continuare taxele mărite ilegal.

Cum în ceea ce privește adoptarea hotărârilor în Consiliul Local Municipal liberalii nu au nicio putere, social-democrații având majoritate calificată, Pufu spune că așteaptă ca social-democrații din CLM să revină la sentimente mai bune și să modifice hotărârea prin care buzoienilor le-au crescut impozitele.

„Așteptăm de la dânșii acum un singur lucru. Să propună modificarea pe fond a problemei adică schimbarea acelor coeficienți, a acelor COTE care duc la mărirea impozitelor între 50 și 500 la sută. Este foarte important pentru noi, este foarte important pentru buzoieni dânșii constată în fiecare zi că aceste taxe s-au mărit aberant până la urmă. Mie mi se pare că modul prin care au făcut-o și cum au făcut această modificare și această creștere de impozite este un mod arogant, care sfidează în primul rând opoziția care este în Consiliul Local, pentru că se știe foarte bine că nu avem nici un cuvânt de spus la nici un fel de majoritate. Dar asta nu le dă niciun drept să procedeze să procedeze așa sfidător și arogant”, a încheiat senatorul Vlad Pufu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.