Un sistem ultramodern de supraveghere pentru instruirea militarilor români care vor fi dislocaţi în misiunea NATO din Afganistan a fost primit de Armata Română din partea Guvernului SUA. La începutul lunii iunie 2012, o serie de militari ai Armatei României vor începe, la o unitate a Forţelor Terestre de la Buzău, instruirea pentru utilizarea unui Sistem Permanent de Supraveghere Terestră (PGSS), care include baloane cu senzori ancorate fie prin cablu, fie pe structuri verticale, informează un comunicat de presă al Ambasadei SUA la Bucureşti.
Sistemul aerostat şi programul de instruire pregătesc dislocarea în Afganistan a militarilor români care vor deservi sisteme PGSS în sprijinul misiunii NATO. Acest sistem, care poate fi instalat şi dislocat rapid, întăreşte capacităţile de supraveghere şi recunoaştere şi furnizează comandanţilor o cât mai completă imagine a câmpului de luptă, pentru a proteja militarii de dispozitivele explozive improvizate (IED) şi de alte atacuri din partea insurgenţilor.
„Acest sistem de instruire va fi transferat Forţelor Armate ale României de către Forţele Armate ale Statelor Unite în sprijinul angajamentului continuu al României pentru securitatea militarilor americani, români şi altor militari NATO dislocaţi în Afganistan”, se arată în comunicatul Ambasadei SUA.
Anterior, instruirea militarilor români care operau PGSS era realizată numai în Statele Unite şi necesita deplasarea acestora în SUA înaintea dislocării. Programul de instruire de la Buzău va continua să fie finanţat de Guvernul Statelor Unite pentru militarii români care participă la misiunea ISAF.

Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.