Biblioteca Județeană va fi reabilitată de o societate din Buzău. Consiliul Județean a semnat,miercuri, contractul de execuție

0
499

Consiliul Județean Buzău a semnat, miercuri, contractul de execuție pentru Consolidare, restaurare si dotare a Bibliotecii Județean Vasile Voiculescu. Lucrarea a fost adjudecată de asocierea dintre firma buzoiană CONCAS SA și SC ROMCONSTRUCT GROUP SRL pentru suma de 11.652.253,20 lei fără TVA, din care:

– elaborarea Proiectului Tehnic: 339.815,00 lei, fără TVA;

– asistență tehnică pe perioada execuției lucrărilor: 17.885,00 lei,  fără TVA;

– execuția lucrărilor: 11.294.553,20 lei, fără TVA.

 

Finanțarea proiectului este făcută din fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Imbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Durata de implementare a proiectului si implicit de finalizare a lucrărilor la respectiva clădire este de 37 de luni din care primele cinci luni sunt rezervate proiectării iar cele 32 de luni sunt necesare lucrărilor propriuzise ce trebuie făcute pentru reabilitarea clădirii de pe bulevardul Unirii.

„Este un obiectiv important, o clădire de patrimoniu ce reprezinta istoria județului și municipiului Buzău și avea nevoie de reprații. Am reușit să atragem fonduri europene pentru acest lucru, au urmat licitațiile și azi semnăm contractul cu firma care a câștigat. De la momentul semnării contractului va dura 37 de luni până la finalizare iar lucrările la clădire vor începe după cinci luni de proiectare”, a spus președintele Consiliului Județean Petre Emanoil Neagu.

La rândul său, Ionel Gagu, reprezentantul Concas SA a dat asigurări că lucrarea nu este una foarte complicată și că ea va fi realizată în termenul stabilit prin contract.

„Concas are în execuție patru monumente istorice mari iar lucrarea de la Biblioteca din Buzău nu o considerăm o lucrare dificilă. Reabilitarea elementelor de arhitectură monumentală va fi făcutîă de artișțti din București singurii abilitai de Ministerul Culturii iar aceste lucrari sunt singurele care vor fi executate cu personal din altă parte. Sunt lucrări uzuale și nu este ceva care să ne pună în dificultate mai alșes că avem experiență în domeniu și acesta a fost și un criteriu pentru a putea participa la această licitație”, a spus Ionel Gagu.

În urma proiectului se vor realiza lucrări de:

  • consolidare și hidroizolație a clădirii,
  • lucrări de restaurare şi remodelare a plasticii faţadelor,
  • lucrări de restaurare la interior și exterior,
  • lucrări de reabilitare a principalelor rețele de utilități,
  • dotări interioare (instalaţii, echipamente şi dotări pentru asigurarea condiţiilor de climatizare, siguranţă la foc, antiefracţie),
  • dotări pentru expunerea şi protecţia patrimoniului cultural mobil şi imobil.

Pe lângă aceste dotări s-au prevăzut și alte achiziții de echipamente/dotări pentru desfășurarea activităților de marketing și promovare turistică a obiectivului restaurat, pentru desfășurarea de activităţi conexe pentru punerea în valoare sau funcţionalitate a obiectivului de patrimoniu restaurat.

Proiectul va transforma biblioteca Biblioteca Județeană ”Vasile Voiculescu” Buzău într-o instituție cu valențe moderne, europene, ancorate în dinamica culturală a prezentului.

În principal, vor fi puse în valoare potențialul arhitectural al clădirii, elementele originale de construcție urmând ca, pe parcursul operaționalizării proiectului în plan secundar să fie prestate și servicii culturale cu un mare grad de noutate pentru piața din România, ca de exemplu un spațiu multimedia specific realității augmentate, care, cu ajutorul tehnologiilor de ultimă oră va permite vizitatorilor bibliotecii să imerseze într-un univers cultural, turistic și social cu totul deosebit.

Serviciile culturale vor contribui în mod direct la creșterea vizibilității clădirii de patrimoniu, la punerea în valoare a lucrărilor de restaurare și consolidare efectuate, la o mai bună utilizare a potențialului cultural pe care obiectivul de patrimoniu îl deține.

Tuturor spațiilor din clădirea de patrimoniu le va fi atribuită o destinație, corelată cu o destinație avută de-a lungul timpului iar aceste spații vor fi dotate și amenajate corespunzător, cu mobilier de expunere (rafturi, vitrine, panouri) pentru punerea în valoare a patrimoniul mobil (manuscrise, cărți rare, colecții deosebite etc), vor fi prezentate filme documentare legate de aceste destinații, ziare și cărți de colecție legate de destinația spațiului.

Gradul de interes al vizitatorilor pentru fiecare spațiu va fi stimulat prin prezentarea succesivă a tuturor funcționalităților acestora, de-a lungul timpului. Acestea vor fi identificate și marcate cu elemente de vizibilitate ca atare. Orice vizitator va fi ghidat, cu ajutorul instrumentelor și echipamentelor de promovare într-o istorie a spațiului respectiv: pornind de la elementele de geometrie și arhitectură de-a lungul timpului, legende și istorii legate de spațiul respectiv, filme documentare, documentare fotografice etc.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.