Constantin BOSCODEALA
Primăria Buzău atrage atenția buzoienilor să își asigure locuințele împotriva dezastrelor naturale. Conform legii, asigurarea locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor este o obligație a proprietarilor, fie  persoane fizice sau juridice. În caz contrar, la constatarea lipsei poliței de asigurare obligatorie, municipalitatea poate amenda proprietarul cu sume cuprinse între 100-si 500 de lei.
Dacă până acum nu s-au dat amenzi pentru lipsa asigurărilor obligatorii, primarul municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală, este hotărât să aplice legea și  transmite locuitorilor orașului o informare care să le reamintească  obligațiile legale privind asigurarea imobilelor.
Asigurare-obligatorie
„Vă recomandăm ca în situația în care până la această dată nu ați încheiat asigurarea obligatorie a locuințelor, așa cum prevede legea, să duceți la îndeplinire această obligație legală pentru a evita aplicarea de către autoritatea publică locală a unor sancțiuni contravenționale(pecuniare)”- se arată în informarea transmisă de Primăria Buzău.
Polița de Asigurare împotriva Dezastrelor naturale (PAD) acoperă doar trei tipuri de riscuri produse din cauze naturale respectiv inundații, cutremur, alunecări de teren în timp ce pentru alte riscuri ce pot afecta o locuință cetățeni trebuie să scoată din buzunar mai mulți bani. De la introducere obligativității polițelor de asigurare obligatorii nu s-a înregistrat o creștere a numărului de persoane asigurate iar asta se datorează probabil și numărului mic de riscuri acoperite de acestea. Practic, riscuri la care este predispusă o locuință precum incendii, trăsnete, explozii sau chiar și inundații altele decât cele din cauze naturale, ploi sau revărsări de râuri, incluse în trecut în polițele de asigurare a locuințelor trebuie, astăzi, plătite suplimentar de eventualii asigurați.

„Asigurătorii au venit în întâmpinarea asiguraților cu oferte care să acopere un număr mai mare de riscuri pe lângă cele cuprinse în polița de asigurare obligatorie care, practic, nu acoperă mai nimic, trebuie făcută pentru că așa spune legea. Pentru o mai mare siguranță însă, ar fi bine ca oameni să își achiziționeze și o poliță suplimentară care să acopere riscuri precum incendii, trăsnete, explozii, inundații din conductă, asigurarea bunurilor din locuință sau chiar răspunderea civilă pentru pagubele produse terților. Pentru ambele polițe ar trebui să scoată din buzunar sume cuprinse între 135-210 lei”, a declarat Nicolae Porumb, managing partener Proximus Broker de Asigurări.

Conform legii pentru locuințele din beton, cărămidă sau orice material tratat termic sau chimic prețul asigurării obligatorii este de 20 de euro pentru o sumă asigurată de 20.000 de euro respectiv 10 euro pentru locuințele din paiantă, chirpici sau orice alt material netratat termic sau chimic pentru o sumă asigurată de 10.000 de euro.
De când există obligativitatea încheierii polițelor de asigurare obligatorie a locuinței până în prezent nu s-au acordat amenzi în municipiul Buzău.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.