jandarmi si copii3

Săptămâna trecuta, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Buzău, în parteneriat cu Serviciul Case de tip familial şi centru de zi ”Piticii” Râmnicu Sărat şi  Asociaţia Spirit Civic şi Patriotism Buzău, a derulat un program preventiv denumit ”Tineri voluntari montani”, acţiune ce a constat în organizarea unei excursii în zona montană a judeţului, la care au participat 11 copii instituţionalizaţi.

Acţiunea a fost pliată pe realizarea mai multor obiective, printre care:

– informarea minorilor  în scopul conştientizării cu privire la regulile ce se impun a fi respectate pe timpul drumeţiilor montane, tehnici de bază în acordarea primului ajutor premedical, orientare în mediu montan şi protejarea mediului înconjurător;

– crearea în rândul elevilor a unei atitudini favorabile respingerii şi contracarării faptelor antisociale care aduc atingere mediului înconjurător şi implicarea acestora în activităţi practice în mediul montan;

– recompensarea minorilor din cadrul centrului care au obţinut cele mai bune rezultate pe parcursul anului şcolar 2012 – 2013;

– desfăşurarea unei activităţi cu caracter umanitar, în contextul în care fondurile necesare deplasării şi hrănirii au fost asigurate prin sponsorizări şi contribuţii benevole ale jandarmilor buzoieni şi ai membrilor ONG-ului partener, cazarea fiind asigurată la cabana Harţagu din zona Siriu, prin amabilitatea reprezentanţilor Sindicatului Învăţământului Preuniversitar.

jandarmi si copii 2

Excursia a debutat cu vizitarea sediului I.J.J. Buzău, unde a fost prezentată pe scurt Jandarmeria Montană, în continuare grupul deplasându-se către zona Siriu. Pe timpul deplasării au fost vizitate mai multe obiective turistice, respectiv Mănăstirea Ciolanu, tabăra de sculptură Măgura, iar în localitatea Cislău, la sediul postului de jandarmi montan, le-au fost prezentate materialele specifice pentru patrulare şi intervenţie în mediul montan.

După sosirea la locul de cazare, în zona Harţagu copiii au fost iniţiaţi de jandarmii montani cu privire la regulile de deplasare pe trasee turistice, recunoaşterea şi urmărirea marcajelor convenţionale, orientare în teren, modul de reacţie în situaţia unor accidentări, acordarea unor măsuri de prim ajutor premedical şi, nu în ultimul rând, asigurarea tuturor măsurilor de siguranţă pe timpul oricărei activităţi desfăşurate în acest mediu. Cel mai important element al activităţilor a constat în conştientizarea necesităţii lucrului în echipă, coeziunea grupului având rolul determinant în finalizarea deopotrivă plăcută şi în siguranţă a unei drumeţii.

După servirea cinei, seara s-a încheiat cu un foc de tabără, întreţinut de prezentarea unor acţiuni reale executate de către jandarmii montani, urmate de cântece, flăcările părând a se bucura şi ele de entuziasmul cu care copiii petreceau fiecare moment, majoritatea pentru prima dată în viaţă într-o excursie montană.

jandarmi si copii

A doua zi a fost vizitată cascada Caşoca, apoi s-a pornit într-o drumeţie pe timpul căreia s-a trecut prin mai multe forme de deplasare, de la poteci netede, amenajate, la unele cu rădăcini, de la drum forestier la albia pârăului, coborâre şi urcare prin zone cu înclinaţie mare a terenului, cea mai grea încercare fiind la finalul traseului, unde copiii, muncind în echipă şi folosind tehnicile învăţate, au reuşit aproape fără ajutorul jandarmilor montani să urce o pantă foarte dificilă.

În continuare a fost vizitată mănăstirea Cârnu, loc cu o puternică încărcătură spirituală şi istorică, măicuţele împărtăşind copiilor peisajele şi poveştile locului, oferindu-le acestora un prânz delicios.

Concluzia transmisă tinerilor montaniarzi a fost aceea că o drumeţie pe munte are toate elementele vieţii unui om, cu perioade uşoare, plăcute, dar şi unele mai agitate, cu poteci aparent sigure dar în fapt pline de capcane, iar pentru a ajunge sus trebuie să munceşti, să ajuţi sau să accepţi să fii ajutat, luând în tot acest timp măsurile de siguranţă pentru a limita riscurile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.