Tribunalul Buzau a decis achitarea fostului primar al comunei Lopătari, Viorel Dascălu, trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru un prejudiciu de aproape 13 miliarde de lei vechi, în urma reabilitării unui drum comunal. Dascălu a fost cercetat de DNA pentru folosire de documente false şi inexacte având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene şi pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Alături de fostul prim-gospodar al comunei Lopătari au fost trimişi în judecată dirigintele de şantier şi administratorul firmei de construcţii care a executat lucrarea, ambii fiind la rândul lor achitaţi de aceeaşi instanţă de la Tribunalul Buzău, pe motiv că faptele nu ar exista.

La data de 16 aprilie 2003, între Agenţia SAPARD şi Consiliul Local al comunei Lopătari, a fost încheiat un contract având ca obiect acordarea unei finanţări nerambursabile pentru realizarea proiectului „Reabilitare drum comunal 159 Luncile – Terca, km 0+000 – 6+000”. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupţie,”în cursul anului 2004, inculpatul Dascălu Viorel, în calitate de primar al comunei Lopătari, jud. Buzău şi de responsabil legal al acestui proiect, pe parcursul derulării contractului de finanţare, a prezentat Agenţiei SAPARD, cu ocazia formulării cererii de acordare a ultimei tranşe, mai multe documente false (proces-verbal de recepţie şi declaraţie pe propria răspundere) în care s-a consemnat, în mod neadevărat, că lucrările de reabilitare au fost finalizate şi că au fost respectate normativele în vigoare, cât şi documente cu conţinut inexact (facturi fiscale, centralizator financiar al obiectelor, centralizator financiar al categoriilor de lucrări, etc.). În consecinţă, din vara anului 2005, drumul comunal respectiv era deteriorat în proporţie de aproximativ 80%.” Acelaşi document realizat de procurorii DNA stipulează că „în demersul său, Dascălu Viorel a fost ajutat de inculpatul Constantinescu Ion Marian care a semnat, în calitate de diriginte de şantier, mai multe documente ce au fost prezentate Agenţiei SAPARD în modalitatea descrisă mai sus (proces verbal de recepþie, centralizatoare financiare) cât şi de inculpatul Moglan Constantin care, în calitate de administrator al S.C. Conferic S.R.L. Buzău (firmă care a efectuat lucrările de reabilitare) a semnat procesul verbal de recepţie.”

In acest dosar, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (A.P.D.R.P.) s-a constituit parte civilă cu suma de 1.291.284.25 lei iar în momentul trimiterii în judecată a celor 3 inculpaţi, în vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor aparţinând inculpaţilor Dascălu Viorel, Constantinescu Ion Marian şi Moglan Constantin.

În luna mai a anului trecut, dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Buzău, instanţă care a decis achitarea celor trei inculpaţi şi ridicarea sechestrului asigurător dispus prin ordonanţa din 24.03.2010 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.N.A. – Serviciul Teritorial Ploieşti. Cel mai greu au cîntărit expertizele tehnice depuse la dosar şi care  arată că nu ar exista un prejudiciu creat din bani europeni. Atât (A.P.D.R.P.) cât şi procurorii anticorupţie au depus recurs la sentinţa de achitare dată de Tribunalul Buzău.

Ciprian STERIAN

1 COMENTARIU

  1. Am inteles ca jaful a fost facut si este evident, dar unde sunt masurile de recuperare si costrangere pentru autoritatile locale ce au pact cu „diavolul” de la Maracineni…
    ideea era mai simpla: cumparau un buldozer in valoare de 7000 euro si combustibilul cu buldozeristul era mai mult decat suficient in 1000 de euro, restul de 2000 era profit, namai amintind ca utilajul ar fi fost bun pe o perioada nedeterminata…asa au cheltuit 10000 euro pe apa buzaului fiind pescuiti de Titel la Maracineni..
    sa amintim si faptul ca sunt fonduri structurale disponibile si neutilizate, de care Primaria Lopatari si personalul de conducere nu au cunostinta…
    Sper sa aceptati schimbarea si revigorarea sistemului cu oameni noi si competenti..astia care sunt acum sunt doar gainari si incompetenti…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.