Apropierea Paștelui nu rămâne fără urmări în bugetele buzoienilor. Conform tradiției creștine ca de sărbători să avem mese îmbelșugate, buzoienii vor băga adânc mâna în buzunare zilele următoare. Dacă, începând de ieri a apărut la vânzare tradiționalul miel care se vinde pentru început cu sume cuprinse între 20-22 lei /kg, nu este exclus ca odată cu trecerea zilelor, prețul la producători să devină apropiat de cel al hypermarket-urilor, repectiv 27 lei/kg.

Nici prețul celorlalte produse care au loc rezervat pe masa festivă de Paște nu are darul de a te liniști. Un cozonac poate costa între 8 și 30 lei, departajarea făcând-o bineînțeles calitatea și gustul. Prețul fructelor a crescut încet dar sigur, astfel că un kilogram de mere poate costa chiar și 4 lei în această săptămână în timp ce pentru un kilogram de portocale buzoienii trebuie să scoată din buzunar chiar și 3,5 lei.

Cartoful se mai poate găsi pe tarabele din Piața Centrală la prețul de 2 lei, însă nu este exclus ca și acesta să crească în zilele ce vor urma. Verdeața, la mare căutare în această perioadă, are deja preț mult mai piperat, astfel că, pentru o legatură de usturoi sau ceapă verde trebuie să plătești 1,5 lei la fel ca și pentru o salată. Roșiile, din import și de cele mai multe ori fără gust, au prețuri începând cu 6 lei, castraveții costă între 6-10 lei iar legatura de mărar ori pătrunjel ajunge și ea la 1-1,5 lei. Ouăle costă până la 0,5 lei bucata, însă mai trebuie bani și timp și pentru vopsitul lor.  Vinul, nelipsit de pe masa românească are și el un preț de pornire de 10lei/sticla dar poate ajunge și până la câteva sute de lei, în timp ce brânza cu care gospodinele vor prepara pasca  poate scoate  din buzunare  până la 23 lei pe kilogram.

Făcând un calcul în grabă se poate vedea că pentru mâncarea pe o zi de sărbatoare, o familie trebuie să scoată până la 500 de lei.  Cum  salariul minim la români este de 670 de lei, este greu de crezut că din banii rămași după sărbătoarea de Paște se va mai putea trăi decent pâna la următoarea remunerație.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.