Nereguli cu duiumul reclamate de prefectul județului Buzău, Paul Beganu, în administrațiile locale buzoiene. Șeful de la Casa Albă a dezvăluit, astăzi, într-o conferință de presă că în multe localități a identificat probleme, unele generate de delăsarea aleșilor locali, altele de lipsa de moralitate ori de interese ascunse.

Astfel de situații au fost raportate la Unguriu, la Năeni dar și la Calvini, localități în care, odată aleşi pe funcţii de conducere, unii oameni au ajuns să uite de lege, de bun simţ și de moralitate. De pildă, viceprimarul comunei Unguriu, Ştefan Tănăsescu a încasat din momentul în care a fost ales în fruntea localităţii milioane de lei vechi din pensie dar şi din salariu, deși cumularea veniturilor nu este permisă.

”La Unguriu, când am cerut o situație, anul trecut, în septembrie, atunci am descoperit problema și am solicitat secretarului informații dar acesta nu a vrut să ne transmită nimic și am descoperit când am ajuns cu controlul peste ei. Am sesizat, apoi,  Casa de Pensii și ITM”, a explicat, astăzi, prefectul de Buzău, Paul Beganu.

Lucel Zecheru a fost deja exclus din Consiliul Local Naeni

Noroc cu controlul efectuat de ITM în colaborare cu Casa de Pensii, control care l-a determinat, într-un final, pe viceprimar să aleagă din două, una. Cum pensia pe care o încasa era de circa 100 de milioane de lei vechi, omul a ales să părăsească fotoliul de viceprimar al comunei și să se retragă din activitate, cu o pensie pe care mulți și-ar dori-o.
O altă primărie unde legea este făcută de aleșii locali este Năeni. Aici, în urmă cu câțiva ani, fostul primar al localității, Lucel Zecheru, a bătut un consătean în timpul unei filmări pentru o emisiune tv, pe motiv că îl reclamase. Alesul a fost condamnat la închisoare cu suspendare, dar asta nu l-a împiedicat  să-și continue activitatea pe postul de consilier local. Abia după doi ani, consilieri locali și-au dat seama și și-au luat la întrebări colegul.  ”În 2010, a fost condamnat și de atunci trebuia să prezinte hotărârea. Noi n-am știut, acum am văzut, consilierii sunt obligați prin lege să-l scoată, se ia la cunoștință excluderea. Ședinta trecută, Zecheru a fost exclus”, a declarat astăzi, primarul din Năeni, Marian Apostol.

Iar asta nu este tot. Prefectul de Buzău se plânge că nu se mai înțelege cu secretarii primăriilor care, de ceva vreme, au ieşit de sub tutela Prefecturii,  ”Avem o problemă cu secretarii unităților administrative-teritoriale. Acești secretari nu mai sunt în subordinea prefectului. De când nu mai sunt în subordinea prefectului. nu mai răspund chiar bine la solicitările noastre și se ajunge până acolo încât, el fiind subordonat primarului, eu dacă propun o sancțiune pentru un secretar, trece prin acea comisie de disciplină de la nivelul județului, pleacă de acolo sancționat și primarul nu vrea să aplice sancțiunea și deci nu raspund în continuare”, a conchis prefectul Paul Beganu.

 

Cristina DINULESCU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.