Premierul Dăncilă alături de miniștri în vizită, cu elicopterul, la Chiliile

0
2427

Premierul Viorica Dăncilă, a ajuns luni la Căneşti, cu elicopterul fiind însoțită de ministrii Administrației și Internelor, Agriculturii, Apărării și Transporturilor, pentru a vedea efectele inundațiilor din ultiima săptămână și a îndemnat autoritățile să grăbească evaluările pentru ca Guvernul să poată să aloce în ședința de joi banii necesari pentr refacerea infrastructurii afectate de fenomenele meteorologice din ultima săptămână.

”Facem o misiune de salvare, vrem să vedem ce s-a întâmplat, de ce au nevoie autorităţile locale. Vrem să vedem situaţia existentă în teren, vrem să grăbim evaluarea, astfel încât oamenii care au fost loviţi de aceste fenomene să aibă un ajutor. Cred că prezenţa noastră aici ne face să avem o idee asupra a tot ceea ce s-a întâmplat la faţa locului. Vrem să vorbim şi cu oamenii, vrem să vedem care sunt problemele existente la acest moment. Ştim că până acum s-a acţionat bine. Vreau să-i felicit pe toţi cei implicaţi, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, autorităţile locale şi judeţene. Pentru noi, primordial a fost să nu avem victime, oamenii să fie pe primul loc, şi acum Guvernul este implicat în mod direct în a ajuta toate comunităţile care au avut de suferit”, a declarat Dăncilă.

Totodată, premierul a adăugat că a discutat cu comisarul european Corina Cretu despre posibilitatea activării mecanismului Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene în cazul României, pentru a-i ajuta pe oamenii din zonele afectate cu alimente şi cu repararea gospodăriilor distruse de ape.

”După ce finalizăm evaluările, am vorbit cu doamna comisar Corina Creţu, astfel încât să accesăm şi fondul de solidaritate, pentru că pagubele sunt foarte mari. Vom face o evaluare din punct de vedere al localităţilor, ne referim şi la locuinţe, la drumuri, căi de acces, agricultură, astfel încât ajutorul Guvernului să vină în toate aceste domenii. Avem fonduri, vom vedea cum facem să acoperim toate aceste pagube. O să apelăm şi la fondul de solidaritate, dar până când acest fond ajunge în România, trebuie să punem la bătaie fondurile care le avem, ca oamenii să aibă un ajutor imediat. Fondul de solidaritate durează mai mult”, a mai spus Premierul.

Cu aceeași ocazie Ministrul Administrației și Internelor, Carmen Dan, care a însoțit-o pe Dăncilă în vizita de la Chiliile a spus că se lucrează la realizarea unei strategii de apărare împotriva inundaţiilor, ”însă acest lucru nu se va întâmpla mâine”.

”La nivelul Consiliilor Judeţene se întocmesc acele hărţi de risc şi în funcţie de ele noi ne propunem strategiile de apărare împotriva inundaţiilor. În situatii limită, avem posibilitatea să intervenim şi să consolidăm, să apăram zonele expuse riscului. Asta e rolul acestei strategii. Încercam să urmărim cu multă atenţie lucrul acesta, însă nu se poate inatâmpla maine, e o realitate. Situaţiile pe care le cunoaşteţi  nu au fost generate ieri, sunt situatii vechi. Rolul nostru e să gândim această strategie, astfel încât să punem oamenii la adăpost, pentru că e tot ce contează”, a declarant ministrul de Interne, Carmen Dan.

 Vizita, Viorica Dancila, Carmen Dan, ministri, Petre Emanoil neagu, Carmen Ichim, La rândul său președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a explicat că zona în care au avut loc ultimele inundații care au dus la întreruperea legăturilor cu oamenii din cele patru sate este una în care se întâmplă frecvent astfel de fenomene și a explicat că lucrîîri de consolidare au fost făcute și anul trecut cu bani de la Guvern, lucrări care dacă nu ar fi fost făcute cel mai probabil situația în teren era mult mai gravă.

„În urma ploilor din ultima vreme au fost afectate mai multe drumuri județene dar din fericire nu sunt probleme deosebite pe drumurile județene, important este că autoritățile centrale au alocat fonduri și am putut face înainte anumite lucrări de consolidare care, dacă nu ar fi fost făcute, nu mai eram astăzi aici. Vreau să mulțumesc Instituției Prefectului, Jandarmeriei, MApN, și celor doi primari pentru implicare Noi vom înainta toate documentele la Guvern pentru a se primi acele ajutoare de urgență pentru că sunt localități mici fără putere financiară și le-ar fi imposibil să facă ceva fără acești bani”, a spus Petre Emanoil Neagu.

Nu în ultimul rând, prefectul Carmen Ichim a declarat că se lucrează evaluarea pagubelor produse de apă pentru a putea întocmi un proiect de Hotărâre de Guvern care să intre la aprobare în ședința de joi:„Avem aproximativ 400 de persoane care au rămas blocate în aceste patru sate dar s-a acționat prompt și s-au refăcut legăturile, au primit apă, s-a pus la dispoziție personal din cadrul MApN și MAI pentru decolmatarea bazinului de apă al primăriei. Așteptăm acum evaluările din toate zonele afectate pe care le vom aproba în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și apoi vom face propunere de Hotărâre de Guvern.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.