Unul dintre cei mai iubiți primari buzoieni, social-democratul Constantin Dumitru, primarul comunei Mărăcineni nu mai poate candida la alegerile locale din acest an pentru un nou mandat. Constantin Dumitru a ajuns în această situație ca urmare a declarării de către Agenția Națională de Integritate a stării de incompatibilitate a alesului după ce acesta ar fi fost găsit în conflict de interese.
Primarul comunei Mărăcineni a contestat decizia ANI însă a pierdut toate procesele și decizia a rămas definitivă.
Ca urmare a acestui fapt Biroul Comunal de Circumscripție Electorală Mărăcineni nu a acceptat înscrierea în cursă a primarului comunei Mărăcineni emițând o hotărâre care a fost atacată atât de primar cât și de Partidul Social Democrat pe listele căruia Constantin Dumitru ar fi urmat să candideze pentru un nou mandat. În primul proces, desfășurat duminică la Judecătoria Buzău, magistrații au decis să respingă contestația formulată atât de primarul Constantin Dumitru cât și de PSD .

„Respinge contestaţia, astfel cum a fost completată, formulată de contestatorul CONSTANTIN DUMITRU împotriva Hotărârii nr.2/H/22.04.2016, privind soluţionarea candidaturilor propuse de Organizaţia Judeţeană Buzău a Partidului Social Democrat pentru comuna Mărăcineni, jud.Buzău, pronunţată de BIROUL ELECTORAL DE CIRCUMSCRIPŢIE NR.44, COMUNA MĂRĂCINENI, JUD.BUZĂU, ca nefondată. Respinge contestaţia conexată, formulată de contestatoarea ORGANIZAŢIA JUDEŢEANĂ BUZĂU A PARTIDULUI SOCIAL DEMOCRAT, împotriva Hotărârii nr.2/H/22.04.2016, privind soluţionarea candidaturilor propuse de Organizaţia Judeţeană Buzău a Partidului Social Democrat pentru comuna Mărăcineni, jud.Buzău, pronunţată de BIROUL ELECTORAL DE CIRCUMSCRIPŢIE NR.44, COMUNA MĂRĂCINENI, JUD.BUZĂU, ca nefondată. Cu drept de apel în termen de 24 de ore de la pronunţare. Cererea de apel de depune la instanţa competentă să o soluţioneze, respectiv la Tribunalul Buzău, sub sancţiunea nulităţii. ”-se arată în încheierea ședinței de judecată de la Judecătoria Buzău.

Cum decizia nu era definitivă și putea fi apelată cei atât PSD cât și primarul Constantin Dumitru au contestat decizia la Tribunalul Buzău și deși instanța a admis contestațiile nu l-ea dat câștig de cauză apelanților menținând decizia de respingere a candidaturii emisă de Biroul Comunal de Circumscripție Electorală Mărăcineni.

„Admite apelul. Anulează sentinţa apelată şi pe fond respinge contestaţiile formulate de petentul Constantin Dumitru şi Organizaţia Judeteană PSD Buzău împotriva Hotărârii nr. 2 H/22.04.2016 a Biroului Comunal de Circumscripţie Electorală nr. 44 Mărăcineni. Definitivă”, se arată în sentința Tribunalului Buzău care este definitivă.

Astfel, primarul comunei Mărăcineni, Constantin Dumitru, nu va mai pute candida pentru un nou mandat în fruntea comunității pe care o conduce de 8 ani și unde mai mult ca sigur ar fi obținut un nou mandat mai ales că se bucură de o mare susținere în comunitate.

Protest Maracineni-22
Primarul comunei Mărăcineni, Constantin Dumitru, a fost găsit în conflict de interese de către Agenția Națională de Integritate pentru că ar fi încheiat cu fiul său un contract de vânzare cumpărare a unui teren în Mărăcineni. Agenția Națională de Integritate a stabilit în anul 2014 că primarul comunei Mărăcineni Constantin Dumitru a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de reprezentant al Comunei Mărăcineni, județul Buzău, a încheiat cu fiul său un contract de vânzare-cumpărare teren în suprafață de 1.184 mp, situat în Comuna Mărăcineni, Jud. Buzău, în valoare 36.882 Lei (aprox. 8.402 Euro). Fiul lui CONSTANTIN DUMITRU a fost, anterior încheierii contractului, declarat câștigător al licitației organizate de către Consiliul Local al Comunei Mărăcineni, județul Buzău.
Astfel, CONSTANTIN DUMITRU a încălcat dispozițiile art. 75 din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv […]” și dispozițiile art. 76 din Legea nr.161/2003, potrivit cărora „Primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I […]”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.