Din păcate, şi fără nici o exagerare, medicina sportivă este tratată ca o Cenuşăreasă a sistemului sanitar din ţara noastră, fiind lăsată de izbelişte. O realitate cruntă ce ar trebui să le provoace insomnii celor aflaţi la ,,pupitrul de comandă” şi care par să fie loviţi de amnezie când vine vorba de acest domeniu. Îi doare în cot. Medici de tumbe. Ața sunt numiţi de unii colegi,cei care au ales să aibă grijă de sănătatea sportivilor şi, evident, joacă un rol extrem de important în activitatea acestora din urmă. La Buzău, încă, mai există un cabinet de medicină sportivă coordonat de cinci ani de cunoscutul doctor Ovidiu Vasiloiu, un om deosebit, dedicat trup şi suflet sportivilor şi nu numai, multă lume apelând la el. Unora le-a salvat viaţa iar pe alţii i-a pus pe picioare într-un timp foarte scurt iar toţi îi sunt recunoscători pentru asta. De ani buni cabinetul se află la Sala Sporturilor,,Romeo Iamandi”, după ce în 1995 conducerea Spitalului Judeţean, unde funcţiona, a decis sa-l transforme într-o capelă! Cât despre dotare, chiar nu trebuie să mai surprindă că nu există aparatura necesară, dacă se are în vedere,,importanţa” care i se acordă medicinei sportive la Buzău în ciuda nenumăratelor demersurilor făcute peste tot. Au rămas hârtiile aruncate pe undeva fiindcă nimeni dintre cei în măsură nu s-a obosit să găsească soluţii nici măcar pentru un spaţiu mai mare,cel mai potrivit în spital pentru ca sportivii să nu fie nevoiţi să se plimbe dintr-un loc în altul.

Ovidiu Vasiloiu 3
,,Nici nu mai ştiu câte solicitări am făcut peste tot însă degeaba.Nimeni nu a luat în seamă doleanţele noastre şi doar prin mila celor care au condus Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret şi a actualului director, suntem ţinuţi la sală. Dotarea cabinetul este din păcate, una precară şi trebuie să ne descurcăm aşa cum putem pentru că sportivii au mare nevoie de ajutorul nostru. Eu cred că se putea găsi un spaţiu în spital şi pentru noi, era ideal deoarece sunt toate la un loc iar sportivii după ce că mai au şi probleme medicale, se văd obligaţi să bată drumul până acolo şi nu e normal. Medicina sportiva este insă tratată ca Cenuşăreasa medicinii, asta este realitatea, din nefericire”, spune doctorul Ovidiu Vasiloiu.
Interesant este şi faptul că deşi medicul sportiv ar trebui să facă acest lucru, adeverinţele şi scutirile de sport se eliberează de către medicul de familie sau cel al unităţii de învăţământ.

SAMSUNG DIGIMAX A503
Căsătorit cu Paraschiva, care este asistenta sa la cabinet, şi tată a două fete, Corina(31ani), stabilită în America şi Andreea(33 ani), Ovidiu Vasiloiu a absolvit Facultatea de Medicină Generală ,,Carol Davila”din Bucureşti în 1983. Asta după ce timp de cinci ani studiase la Medicină Militară, însă din cauza unui ofiţer de contrainformaţii de la Buzău care i-a trimis dosarul la Bucureşti, a fost exmatriculat în ultimul an. După absolvirea Facultăţii a fost stagiar la Spitalul Judeţean Buzău la interne, secţie condusă la acea vreme de cardiologul Dumitru Dobrescu. În 1986 a fost trimis la dispensarul din comuna Racoviţeni însă când timpul îi permitea, acorda asistenţă medicală rugbyştilor de la Contactoare Buzău. Motiv pentru care făcea naveta şi a intrat în conflict cu primarul iar un an mai târziu a fost chemat urgent la Direcţia Sanitară şi a trebuit să renunţe la echipă. Când a aflat, primsecretarul judeţului, Carolică l-a chemat în biroul unde se afla cu Prinţul Ghica, ordonându-i să revină la echipa de rugby. Tot atunci a plecat la Centrul de Medicină Sportivă iar în 1989 s-a întors ca specialist în medicină sportivă la Policlinica Buzău. După ce acum câţiva ani Mircea Pătraşcu(Dochi) a murit, Ovidiu Vasiloiu este în momentul de faţă singurul medic sportiv din Buzău.

In cariera sa, Ovidiu Vasiloiu a fost medicul echipei de rugby Contactoare Buzău, unde după cum spune, a trăit cea mai frumoasă perioadă mai ales că în 1985, buzoienii au reuşit cea mai mare performanţă din istorie, cucerind Cupa României, după ce au învins pe Baia Mare în finala disputată la Bârlad. Doctorul îşi aminteşte şi de acele episoade când a fost nevoit să improvizeze nişte atele mari rupând scândură din gardul cu care era împrejmuit terenul unde se juca meciul dar şi de momentele în care a salvat viaţa unor jucători care şi-au înghiţit limba.

SAMSUNG DIGIMAX A503
Zece ani, medicul Vasiloiu şi i-a petrecut la Gloria Buzău de unde venise la rugămintea antrenorului Leonida Nedelcu şi nu poate uita cum din cauza lipsei banilor, echipa a făcut un cantonament la Siriu, fiind cazată în barăcile muncitorilor forestieri iar duşul era de fapt o găleată cu apă rece!
Când Gloria Buzău juca în prima ligă şi era antrenată de portughezul Magalhaes, medicul a avut divergenţe de opinii cu tehnicianul, privind metodele de refacere a jucătorilor. Lusitanul a vrut ca fotbaliştii să se bage în pubelele aduse de la firma de salubrizare umplute cu gheaţă pentru a face recuperare însă, din mai multe motive, doctorul nu a fost de acord cu această metodă aleasă de antrenor!
Cu ceilalţi tehnicieni a colaborat foarte bine iar pe vremea lui Ştefan Stoica clubul a achiziţionat aparatura necesară cabinetul medical de la stadion, lucru extrem de important în buna desfăşurare a activităţii.
Ovidiu Vasiloiu a fost şi medicul echipei Victoria Brăneşti când aceasta juca în prima ligă şi era pregătită de buzoianul Ilie Stan.

 

Adrian SOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.