Buzăul, timp de 5 zile capitala filmului din Europa Centrală şi de Sud-Est

0
1455

Buzăul va deveni timp de 5 zile capitala filmului est european odată cu desfășurarea aici, a primului Festival Internațional de Film BUZZ CEE. Evenimentul va avea loc în perioada 4-8 mai, este dedicat producțiilor cinematografice din regiunea Europa Centrală şi de Sud-Est, iar proiecţiile vor avea loc în trei spaţii – Cinema Dacia 3D, sala Teatrului George Ciprian şi Sala Consiliului Judeţean Buzău.
Joi, organizatorii festivalului au venit să explice de ce au ales Buzăul pentru acest festival dar și să explice îndeamănunt cum se va desfășura selecția peliculelor care vor fi prezentate publicului în cele cinci zile de Festival.

”Facem BUZZ-CEE pentru că ne plac filmele şi pentru că ne place partea asta de lume, căreia îi aparţinem şi pe care o dorim din ce în ce mai atractivă. De câţiva ani buni, România este bine definită pe harta cinematografică a lumii, un bun motiv pentru care vrem să punem Buzăul pe harta cinematografică a României şi a Europei Centrale şi de Sud-Est. Eu, unul, abia aştept să văd sălile pline în acest oraş primitor şi cu oameni entuziaşti”, a declarat Florin Barbu, critic de film şi selecţioner BUZZ CEE.

Festivalul își propune să promoveze producţii de calitate din ţările din regiune şi vrea să ofere spectatorilor din Buzău filme care ajung rareori sau chiar deloc pe marile ecrane din România. Pentru aceasta producătorii şi realizatorii de film din Europa Centrală și de Est sunt invitaţi să îşi înscrie proiectele în cele trei secţiuni competiţionale ale BUZZ CEE: lungmetraj, scurtmetraj şi documentar. Suplimentar, în afara concursului organizatorii vor mai organiza o secțiune unde vor concura filmele produse de femei.
Deși este la prima ediție startul pare a fi unul promițător mai ales că în doar câteva zile de la deschiderea înscrierilor pe adresa festivalului au fost trimise deja peste 900 de producții iar munca pentru selectarea lor se anunța una extrem de anevoioasă.

„Avem deja înscrise în concurs peste 900 de filme, ceea ce dovedeşte că oamenii sunt interesaţi de un astfel de festival. Aşteptăm încă înscrieri până la data de 1 aprilie. Sunt foarte puţine festivaluri dedicate regiunii noastre, majoritatea fiind dedicate filmului european sau doar de scurt-metraj…”, a declarat Mihaela Constantinescu, vicepreşedintele Asociaţiei Cultur All.

Înscrierea proiectelor se poate face online, pe www.buzzcee.ro sau prin intermediul portalului Film Freeway, până la 1 aprilie 2016, ora 17,00 (ora României).
Selecţia filmelor care vor intra în competiţie este realizată de criticii de film Florin Barbu şi Cristi Mărculescu.

„Dincolo de filmele americane, cred că avem foarte multe motive de a rezona emoţional şi intelectual cu idei din bucata asta de Europă. Aş invita oamenii să descopere eleganţa melancoliilor turceşti, umorul tragic şi extrem de piperat al fostei Iugoslavii… Filmele primite până acum provin din Polonia, România, Germania, Austria, Rusia, Republica Moldova, Bulgaria, Grecia şi foarte multe din fosta Iugoslavie”, a declarat criticul de film Cristi Mărculescu

Proiectele câştigătoare vor fi alese de jurii alcătuite din profesionişti ai industriei cinematografice din România şi din ţările regiunii și vor fi distinse cu trofeele Long BUZZ, Short BUZZ şi Real BUZZ în timp ce publicul va fi invitat să îşi voteze filmul preferat, care va fi premiat cu trofeul Pop BUZZ.
Pe lângă uriașul impact cultural pe care îl va avea în Buzău un eveniment de o asemenea anvergură există și un impact economic și de promovare turistică a zonei deloc de neglijat despre care a vorbit președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

„Dorim că acest eveniment să plaseze atât municipiul, cât şi întregul judeţ, pe harta cinefililor. De asemenea, nu numai iubitorii de film și de artă vor fi beneficiarii unui astfel de eveniment ci și cei care fac afaceri în domeniul prestărilor de servicii hotelier, restaurante și așa mai departe vor beneficia de rezultatele acestui festival. În acelaşi timp, este un prilej foarte bun să arătăm tuturor oaspeţilor, şi nu numai, că judeţul Buzău merită vizitat, pentru că avem locuri unice în Europa, de o frumuseţe aparte”, a declarat Petre Emanoil Neagu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău.

Festivalul va fi prezentat de actorii Andreea Vasile şi Dan Bordeianu ultimul venind deja la Buzău pentru a anunța că abia așteaptă să fie gazda unui astfel de eveniment și mai ales că se poate întâlni la Buzău cu regizori, producători și actori pentru a putea înțelege direct de la sursă esența producțiilor care vor fi prezentate.

„Mă bucur că se întâmplă astfel de evenimente. Trebuie să gândim că va fi un prilej pentru buzoieni să intre în contact cu oameni cu care se intră destul de greu în ziua de azi, pentru că astfel de filme nu le vezi în fiecare zi. Noi ne-am obişnuit doar cu televizorul şi cu filmele americane. Dar viaţa nu se termină cu ele. Eu sunt un simplu privitor care se va bucura de ceea ce fac organizatorii”, a declarat Dan Bordeianu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.