„Dom’ profesor, am auzit că, dacă pic Bacu’, pot să iau ajutoru’ de şomaj!” Da? Întocmai. Adeverinţa de absolvent de liceu îţi aduce vreo 250 lei, timp de şase luni, de la stat. Aflăm de la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM), care pune şi de-o bursă a joburilor, special pentru absolvenții de anul acesta, vineri. E de urmărit subiectul. Cică bursa se va ţine la toate agențiile locale din județ, iar în Buzău se încearcă atragerea a 50 de eventuali angajatori.

 

Mare „şmecherie”, Bacalaureatul ăsta! Unde dai şi unde crapă!… La AJOFM, de exemplu. Agenţia are deja peste 720 de absolvenţi de liceu din promoţia curentă, care şi-au depus ‎actele pentru a primi ajutorul de şomaj. Însă abia la sfârşitul lunii septembrie expiră termenul pentru depunerea dosarelor de şomaj, iar numărul celor care vor încasa 250 de lei de la stat, pentru că, oficial, nu au unde munci, va creşte considerabil. Ca şi rata şomajului din judeţ, care o va lua iar brusc în sus, chiar când se mai potolise niţel, după ce ne plecaseră şomerii la muncă, prin Europa.

 

Legea spune că, în cazul absolvenţilor instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani, dosarul se depune după o perioadă de 60 de zile de la absolvire, timp în care petenţii se presupune că au căutat dar „nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale”. Pe bune? A fost odată o condiţie care se punea petentului: să dovedească trei respingeri consecutive de la angajare, ca urmare a încercării de a ocupa un loc de muncă. A picat. Şi nu pentru că era prea greu de dovedit. Dimpotrivă! Învăţat de sistemul educaţional românesc să fure note, ca să promoveze clase şi examene, tânărul era învăţat, la prima lui ieşire în viaţă, pe cont propriu, să fure dovada că nu are unde munci. Acum, este învăţat doar să stea cu mâna întinsă. E mai sigur aşa…

 

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.