Recensământul populației și locuințelor a debutat în toată țara. Acțiunea, prima de o asemenea amploare după aderarea României la Uniunea Europeană este extreme de importantă și urmează să se desfășoare până pe 31 octombrie, urmând ca primele date să fie făcute publice cel târziu la sfârşitul lunii ianuarie 2012. Românii care vor refuza să participe la recensământ 1 riscă să primească o amendă între 1.500 şi 4.500 de lei. „Vor fi amendaţi cetăţenii care vor respinge recenzorii în mod ostentativ, explicit şi repetat. În funcţie de modul în care românii vor refuza să răspundă întrebărilor se va stabili şi suma pe care trebuie să o achite. Amenda nu îi va fi tăiată de către recenzor. Persoana care participă la recensământ va trebui să înştiinţeze prefectul, iar acesta va înştinţa cetăţeanul că trebuie să plătească o amendă”, a explicat Vladimir Alexandrescu, şeful biroului de presă al Institutului Naţional de Statistică.
În cazul în care programul recenzorului nu corespunde cu cel al cetăţeanului, se poate ajunge la un consens. „Programul unui recenzor pentru colectarea datelor este în intervalul 8-20. Dacă în acestă perioadă nu este nimeni acasă, se poate stabili, împreună cu persoană care participă la recensământ, o altă oră la care românul este disponibil să completeze fişele. Astfel, recenzorul poate veni şi până în ora 8 dimineaţa, dar şi după 8 seara”, a declarat Alexandrescu. Datele completate în chestionar sunt confidenţiale, afirmă reprezentanţii INS. Recenzorii s-ar putea să fie însoţiţi de preşedintele de bloc sau de administrator, dar singura persoană care vă poate asista în timp ce răspundeţi diferitelor întrebări este recenzorul. „Vor exista situaţii în care persoana care participă la recensământ va fi însoţită de un observator. Şi acesta va putea participa, dar fără a interveni în discuţia cetăţeanului cu recenzorul. Rolul acestei persoane este de a supraveghea desfăşurarea recensământului şi de a semnala anumite nereguli, care pot apărea”, a menţionat Vladimir Alexandrescu. Acesta a spus că românii nu sunt obligaţi să primească recenzorii în propria casă, dacă nu doresc.
La Buzău, au fost selectaţi 2300 de recenzori, 420 de recenzori şefi şi 12 responsabili de circumscripţii urbane. În total, 2700 de buzoieni se vor ocupa de joi cu culegerea datelor de la populaţie. Directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Buzău, Cornelia Geambașu a declarat, ieri, că pe ultima sută de metri au fost persoane care au renunţat însă la această oră ele au fost înlocuite astfel că nu există nici un impediment pentru ca recensământul să înceapă fără sincope.
”Miercuri am făcut o ultimă serie de instruire pentru că am rămas fără rezerve. Întotdeauna, la un recensământ am avut un număr de persoane instruite și gata să înlocuiască orice caz de forță majoră. E adevărat că au renunțat unii dintre ei. Unii buzoieni nu au mai vrut să se ocupe de recensământ, alții au avut probleme deosebite”, a declarat miercuri Cornelia Geambașu, directorul Direcției de Statistică Buzău. Iar pentru că recensământul care a debutat astăzi este o operaţiune la finalul căreia se vor putea întocmi strategii de stat, autorităţile buzoiene au recomandat populaţiei să răspună cât mai corect întrebărilor din chestionare. Un mesaj de acest gen a fost lansat și de la reprezentanţii romilor din Buzău.
”Îi rog pe romii din județul Buzău și din toată țara să-și declare etnia pentru că vom avea beneficii mult mai mari. Vom ști exact ce locuri speciale sunt în licee și facultăți, vom putea accesa fonduri europene, vom putea să ne bazăm mai mult pe etnia noastră”, a declarat miercuri Andreea Țurcanu, unul dintre reprezentanții romilor din Primăria Buzău.
Cristina DINULESCU

 

Vezi cum arată chestionarele la care trebuie să răspunzi:

ÎNTREBĂRI REFERITOARE LA PERSOANE

ÎNTREBĂRI REFERITOARE LA GOSPODĂRIE

ÎNTREBĂRI REFERITOARE LA LOCUINŢĂ, CLĂDIRE

ÎNTREBĂRI REFERITOARE LA PERSOANELE PLECATE ÎN STRĂINĂTATE

ÎNTREBĂRI REFERITOARE LA PERSOANE PLECATE PENTRU O PERIOADĂ ÎNDELUNGATĂ

ÎNTREBĂRI REFERITOARE LA SPAŢIUL COLECTIV DE LOCUIT

ÎNTREBĂRI REFERITOARE LA PERSOANELE TEMPORAR PREZENTE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.