Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu însoțit de Ionel Gagu, proprietarul societății care execută lucrările de reabilitare a clădirii Bibliotecii Județene „Vasile Voiculescu”, monument istoric intrat în reabilitare cu fonduri europene în luna iunie 2022  au verificat, joi, stadiul lucrărilor care, potrivit calendarului inițial ar fi trebuit finalizate până în luna decembrie 2023.

Termenul de finalizare este întârziat însă asta din cauza situației identificate în teren care nu a putut fi prevăzută în faza de proiectare. Mai exact, după începerea lucrărilor au fost întâlnite situații neprevăzute care au necesitat identificarea altor soluții tehnice ceea ce a dus la sistarea lucrărilor și implicit obținerea unor noi aprobări de la Comisia Națională a Monumentelor Istorice.

Astfel, în subsol au fost identificate noi spații nefolosite dar cu o importantă valoare istorică care au trebuit reamenajate suplimentând astfel spațiul util al clădirii cu peste 250 de metri pătrați. De asemenea, a fost nevoie de construirea unei noi scări de acces ce va fi folosită ca scară de evacuare în caz de incendiu, de montarea unui lift, necesar persoanelor cu handicap, dar și de amenajare unor noi spații în mansardă  de aproximativ 450 de metri pătrați.

Alte lucrări extrem de migăloase și consumatoare de timp se fac în tot acest timp și în aula fostei biblioteci. Aici tencuiala și lucrările de întreținere făcute de-a lungul timpului impun decojirea fiecărui strat adăugat până la construcția propriu zisă iar acest lucru se face manual printr-un procedeu extrem de migălos.

„Având în vedere că structura a fost foarte deteriorată în timp am fost nevoiți să luăm măsuri speciale de refacere a structurii de rezistență. Nu știu să spun un termen cât va mai dura” a precizat Ionel Gagu proprietarul firmei Concas.

Președintele Consiliului Județean Buzău a declarat că problemele identificate în teren au dus la prelungirea termenului de finalizare al lucrării dar a declarat că sunt șanse că lucrarea să fie gata în anul 2024.

„Observ că se lucrează și țin să felicit constructorul, care este o firma din Buzău,  pentru că după cum ați putu vedea sunt niște lucrări extrem de migăloase. Au fost niște întârzieri justificate dar vedeți cum se lucrează și faptul că pe șantier sunt în jur de 60 de muncitori și sper ca în anul 2024 clădirea să fie redată publicului”, a spus Petre Emanoil Neagu.

După finalizare, clădirea de aproximativ 2600 de metri pătrați va deveni un centru expozițional și turistic care va avea nu mai puțin de  55 de spații expoziționale cu destinații bine stabilite. Lucrările vor costa aproximativ 20 de milioane de lei din care 17 milioane provin din fonduri europene iar restul din fonduri proprii ale Consiliului Județean. Transformarea clădirii Bibliotecii Județene „Vasile Voiculescu”, clădire monument istoric,  în centru expozițional a fost necesară pentru a putea accesa fondurile europene fără de care nu ar fi existat posibilitatea reabilitării acesteia. După redeschidere, timp de cel puțin cinci ani clădirea poate funcționa ca și centru expozițional, apoi fiind posibilă revenirea la destinația inițială. În prezent Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu” funcționează într-un spațiu închiriat într-un centru comercial din municipiul Buzău alături de alte instituții.

1 COMENTARIU

  1. […] închiriat într-un centru comercial din municipiul Buzău alături de alte instituții.The post Suprafața utilă a clădirii Bibliotecii Județene „Vasile Voiculescu” va crește după reabili… first appeared on Observatorul Buzoian. Citeste mai […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.