Vasile Dragu1

Agenția Națională de Integritate a pus gând rău conducerii administrative a comunei Săgeata După ce în urmă cu o zi ANI a constat starea de incompatibilitate a primarului Sorin Tănase , marți a venit rândul viceprimarului din Săgeata, Vasile Dragu care este acuzat de inspectorii ANI de aceleași fapte ca și șeful sau ierarhic.
„Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, precum și posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații, în cazul lui DRAGU VASILE, Viceprimar al Comunei Săgeata, Județul Buzău.
DRAGU VASILE se află în stare de incompatibilitate, întrucât, simultan cu funcția de viceprimar, deține și calitatea de persoană fizică autorizată în cadrul DRAGU ȘT. VASILE PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ (începând cu data de 28 august 2009), precum și funcția de administrator la o societate comercială (începând cu data de 16 septembrie 2009). De asemenea, s-a aflat în stare de incompatibilitate și în perioada 23 iunie 2012 – 12 iunie 2013, întrucât, simultan cu funcția de viceprimar, a deținut și funcția de administrator la patru societăți comerciale.
Astfel, DRAGU VASILE a încălcat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) și g) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcția de viceprimar […] este incompatibilă cu […] funcția de […] administrator […] la societățile comerciale […]; calitatea de comerciant persoană fizică”, precum și dispozițiile art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Alesul local poate renunța la funcția deținută înainte de a fi numit sau ales în funcția care atrage starea de incompatibilitate, în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcție”-se arata in comunicatul Agenției Națională de Integritate.

De asemenea, întrucât DRAGU VASILE nu a menționat în declarațiile de interese depuse la datele de 27 mai 2009 și 15 octombrie 2010 deținerea funcției de administrator la cele patru societăți comerciale, au rezultat indicii privind săvârșirea de către acesta a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 326 din Codul Penal al României, conform căruia „Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute la art. 175, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Având în vedere aspectele menționate mai sus, Agenția Națională de Integritate a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău în vederea efectuării de cercetări cu privire la posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 326 din Codul Penal al României.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.