Un grup organizat format din 30 de persoane suspectate că au desfăşurat activităţi de skimming în România, Italia şi Franţa,copiind datele de identitate ale cardurilor folosite la ATM-uri sau falsificând instrumente de plată electronică, a fost destructurat de DIICOT. Reţeaua era coordonată de un bărbat de 30 de ani șui avea ramificații și la Buzău.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Piteşti au făcut, marţi, 20 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Argeş, Vâlcea, Suceava, Gorj, Vaslui, Buzău, Teleorman, Botoşani, Caraş-Severin şi Dolj, pentru destructurarea unui  grup infracţional organizat format din 30 de persoane şi specializat în falsificarea de instrumente de plată electronică, punerea în circulaţie de instrumente de plată electronică falsificate, deţinerea de echipamente, inclusiv hardware sau software, cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronică, accesul ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi proxenetism.

Anchetatorii spun că, începând cu anul 2013, membrii grupului infracţional organizat au desfăşurat, în România, Italia şi Franţa, activităţi de skimming – montarea aparaturii artizanale de copiere a datelor de identitate a cardurilor folosite la ATM-uri de clienţii diferitelor bănci -, au falsificat instrumente de plată electronică pe care le-au folosit pentru retragerea de numerar sau achiziţionarea de produse de vestimentaţie şi încălţăminte de la mai multe societăţi comerciale din Italia.

Liderul şi coordonatorul grupului era Mihai Nazare, zis ”Moşu” sau ”Tătucu”, persoană cu influenţă şi legături ”în cele mai importante grupări din lumea interlopă”.

De asemenea, Nazare a coordonat în Italia şi Elveţia ”o activitate de obţinere de venituri de pe urma practicării prostituţiei de către persoane recrutate din România”, precizează procurorii.

În urma percheziţiilor, procurorii au ridicat trei hard disk-uri, cinci laptop-uri, o tabletă, 30 de suporţi optici, două memory stick-uri, 15 telefoane mobile, zece cartele SIM, nouă carduri bancare, 20.000 de lei şi 4.100 de euro.

De asemenea, trei persoane au fost duse la sediile parchetelor curţilor de apel din Bucureşti şi Craiova.

Valoarea prejudiciului estimat în acest caz este de 60.000 de euro.

Autorităţile judiciare din Italia au emis pe numele lui Mihai Nazare şi ale altor şase membri ai grupului infracţional organizat mandate europene de arestare, ce urmează să fie puse în aplicare de autorităţile judiciare competente.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate şi de la structurile teritoriale din judeţele Argeş, Vâlcea, Suceava, Gorj, Vaslui, Buzău, Teleorman, Botoşani, Caraş – Severin şi Dolj, al poliţiştilor din Italia, precum şi al unui reprezentant Europol – EC3 (Centrul European Cybercrime).

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale, Serviciul Român de Informaţii şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.