Activitatea de la Grădiniţa 9, un succes

Organizaţia Salvaţii Copiii (coordonator naţional), împreună cu partenerii săi – Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii „Romani Criss”, Centrul Educaţia 2000+, Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională „Step by Step”, Asociaţia Ovidiu Rom, World Vision România, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a invitat cadrele didactice şi copiii  să susţină dreptul la educaţie al fiecărei persoane, prin derularea acţiunilor din cadrul Campaniei Globale pentru Educaţie 2011

Campania Globală pentru Educaţie este un eveniment desfăşurat anual, la nivel mondial, de o coaliţie de asociaţii de caritate, sindicate şi grupuri de cetăţeni din întreaga lume şi care, începând cu anul 2001, este coordonat în România de organizaţia Salvaţi Copiii. Campania Globală pentru Educaţie doreşte să reprezinte un factor de presiune la nivelul liderilor de opinie şi autorităţilor, arătând că este timpul demarării de acţiuni pentru a nu se permite încă unei generaţii de copii şi adulţi să nu beneficieze de educaţie.

În acest an, la nivel internaţional, Campania îşi propune să atragă atenţia opiniei publice asupra importanţei accesului la educaţie al femeilor şi fetelor, lansând un apel către toate statele să aloce resursele necesare, să ia măsurile oportune şi să dea dovadă de sprijin activ astfel încât femeile şi fetele să aibă şanse egale în domeniul educaţiei

Conceptul central al ediţiei din acest an a Campaniei Globale pentru Educaţie este acela de povestire, accentul punându-se pe experienţele personale ale unor femei pentru care accesul la educaţie sau, dimpotrivă, obstacolele întâlnite în acest domeniu, au reprezentat factori determinanţi în evoluţia personală şi profesională ulterioară.

Sloganul campaniei: “Este un drept! Fă-l să fie drept! Educaţie pentru fete şi femei!”

In acest sens la GPP Nr. 9 Buzău pe parcursul saptamanii 2-6 mai 2011 s-au desfăşurat activitati cu copiii  pe interesul lor  prin care sa se scoată in evidenta accesul la educaţie al fetelor si femeilor pornind de la exemple din literatura (povesti cunoscute „ Fata babei si fata moşneagului” de Ion Creanga , „Fetita cu chibriturile„ de Hans Christian Anderson , poezii – „Dor de şcoala”, „ Şcoala”, cantece – „Cărticica mea”, desene, picturi, convorbiri „ Taina Cartilor” etc.

Joi 5.05.2011 am desfăşurat „ Marea Povestire” in prezenta părinţilor si a unor invitaţi  in care s au prezentat testimoniale şi pledoarii pentru educaţie  . Fiecare educatoare a prezentat o mărturie de viata a unor femei care să ilustreze importanţa şi impactul accesului la educaţie pentru fete şi femei. ( Regina Rania a Iordanului, Mihaela Radulescu,  Gabriela Szabo, Andreea Raicu,  si alte testimoniale care au cuprins exemple reale de viata).

 

Modelele prezentate, pe placul celor mici

De asemenea invitaţi si au prezentat exemple de viata si opinii privind nevoia de a promova şi facilita accesul la educaţie pentru fete, dar şi pentru femei:

Pentru că un nivel scăzut de educaţie expune fetele şi femeile unui risc crescut de a deveni victime ale traficului de fiinţe umane.

Deoarece studiile influenţează direct egalitatea de şanse a femeilor în ceea ce priveşte accesul pe piaţa muncii. Astfel, în absenţa studiilor superioare, femeile au şanse semnificativ mai reduse decât bărbaţii de a intra pe piaţa muncii.

Deoarece statisticile indică o participare netă la educaţia obligatorie mai redusă în cazul fetelor, iar analfabetismul afectează de peste două ori mai multe femei decât bărbaţi.

Pentru că femeile reprezintă aproape 70 % dintre persoanele cu vârsta peste 12 ani care nu au absolvit nici măcar şcoala primară.

Deoarece nivelul de educaţie a  mamelor influenţează direct riscul de abandon, starea de sănătate a copiilor, dar şi reuşita şcolară a acestora.

 

Material trimis de educatoarea Luminiţa Toader

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.